История

"Св. Св. Петър и Павел" е единственият родопски манастир в Пазарджишка област. Въз основа на надписа на гръцки език върху мраморна плочка, намерена в черквата "Св. Димитър". в с. Паталеница, може да се предположи, че манастирът е построен или обновен през 11 век. Според Стефан Захариев манастирът бил изграден върху останки на езически храм през старобългарската епоха. Според руския пътешественик Виктор Григорович древният манастир край Баткун е основан от баткунски банове. След турското нашествие у нас 1657г. манастирът бил разрушен. По-късно бил изграден отново, но през 1774г. е разрушен за втори път след насилствено помохамеданчване на част от българското население в близката родопска долина Чепино. През 1854г. отново е обновен, но по-малък като постройка параклисът,,Св.Св.Козма и Дамиян”.

За миналото на манастира "Св. Св. Петър и Павел" днес напомнят едно старо клепало в двора му и мраморна плоча от старата манастирска чешма с възпоменателен надпис от 1781 г., сега вградена в стената на манастира. Манастирът е давал подслон на много известни местни хайдушки войводи - Тодор Банчев, Бейко Гащанов и на техните хайдути. Те били посрещани винаги радушно от игумена на манастира Герасим. В манастира е отсядал и Васил Левски.

През 1872г. при една от своите обиколки в Пазарджишко той посетил Баткунския манастир и основал революционен комитет с представители от околните села - Паталеница, Баткун, Црънча, Елидере (днес Ветрендол) и Ямурчово (днес Мокрище). Манастирът винаги е привличал поклонниците от близки и далечни места. По-будните българи от Пазарджик като Стефан Захариев, Станислав Доспевски и други посещавали манастира през летните месеци, за да се отморят там сред хубавата природа. Станислав Доспевски имал семейна стая, която сам изписал. Пазарджишкият управител Али бей също посещавал и уважавал манастира, защото там се излекувал.